Den strålende høsten innbyr til å være all tid som er mulig ute i naturen. Da kommer også drømmene om nye opplevelser og kanskje en ny topp? På den siste «5 på topp» listen som ble presentert i media var det opptil flere spennende turmål, et av de var overkommelig denne helga til fjells, Snøhetta på Dovrefjell, 2286 moh. Når man samtidig kan kombinere med Alvdal og en topptur der også, var det bare å reise avgårde helga med den fine været.

Samler man 2000 meters topper har man kommet på rett plass her
Alvdal:
Hvorfor Alvdal? Jo, når man er født i denne vakre fjellbygda nord i Østerdalen, bodd sine første år her og tilbrakt alle ferie i dette fjellområdet, trekkes man tilbake. Det er minner om da mor, far og de 4 ungene pakket den røde Ford Cortina´n full av skiutstyr, stilongser, polvotter og medbrakt TV(den gangen definitivt ikke størrelse flatskjerm!) for å tilbringe ferietida her ved foten av Tronfjell. Ferier ble tilbrakt hos bestemor Emma som leide 2. etg. i det lokale misjonshuset. Mang en påske lå 4 par ører musestille på tregulvet og hørte på når pinsemenigheten hadde sine dåpsritualer. Det var tider det! Godt å kjenne på at det var kjærligheten til fjellet og naturen og ikke TV titting og vekkelsesmøter som gikk seirende ut på agendaen for lidenskap. Alvdal har Tronfjell 1666 moh., Alvdal har Alvdals Vestfjell, Alvdal har utsikten til Rondane, og selvsagt, Alvdal har Solan og Ludvig.
Fjellbygda Alvdal, her delvis i skyene og med utsikten mot Rondane
Snøhetta:
69 km. fra Alvdal ligger Hjerkinn, som er utgangspunktet for skyttelbussen til Snøheim, turistforeningshytta hvor vi skulle starte turen. Tidlig avreise fra Alvdal og klare til tur før de fleste var ferdige med frokosten. Snøhetta er en ganske lett topptur, og består stort sett av å gå fra stein til stein. Etter veldig mange steiner og en høydeforskjell fra startstedet på ca. 800 meter var vi på toppen etter drøye 2 timer. Vi hadde lest at utsikten skulle være fantastisk til Jotunheimen, Rondane og Trollheimen, vi skulle nemlig se «halve landet» på en god dag, som det var denne dagen. Det var bare det at akkurat den timen vi var på toppen festet det seg et par tåkedotter på den ellers så skyfrie himmelen, så vi så ikke «halve landet» der oppe i høyden. Men vi fikk en ny 2000 topp på lista og en super tur!
Høyt der oppe var ikke bare tårnet, men også et par tåkedotter
Her skulle vi se «halve Norge», det ble med noen varder, før vi gikk ned i sola igjen.
Så var det moskusen da, ville den vise seg? Om det var et snev av skuffelse over tåkedotten, forsvant den som dugg da moskusen dukket opp godt under 100 meter unna. Fjellområdet ved Dovre huser 2 – 300 moskuser, så det skulle vel bare mangle om ikke en av de viste seg godt frem. Joda, det var morsomt og litt bonusfølelse å få en moskus på kjøpet!
SAMSUNG CSC
Litt sånn «starstruck» følelse av å møte disse karene vi bare hadde sett på TV
Varder og moskuser råder ved foten av Snøhetta
Tronfjell:
Vel tilbake i Alvdal var det bare å samle krefter for ny «tidlig opp» dag og turmålet Tron. Vi hadde hørt at Sandli overnatting i Alvdal fremsto i nye klær og ville teste stedet på denne turen. Nå som misjonshuset kun lever i vår egen historiebok, har vi savnet et godt overnattingssted i bygda. Sandli overnatting overrasket med supergode senger og god service fra vertinna May Britt. Vi var derfor godt rustet til nye høydemeter neste morgen. Rim i gresset, først på stien og det krydder av ryper i Tronfjell denne morgenen. Det å være først på stien og i løypa betyr ofte litt mer magi, noe det også gjorde denne dagen. «Komme seg opp om morgenen» er en god turregel! Tron er et snillt fjell, mye vegetasjon, mindre stein og en herlig utsikt til toppene rundt. Joda, Tron er fin både på beina og ski og også sykkel langs veien som går om Flattron. Barndommens turer på ski her hvor vi lærte fiskebein og å mestre kule nedkjøringer, er gode minner.
To topper på to dager, Tron med tårnet avsluttet denne høsthelgen
Fra Tron ser vi over til Snøhetta og minnes steiner, tåkedott og moskus

Alvdal er bygda som ikke lever av turisme, men byr på en natur som gjør at den antagelig kunne ha gjort det. Tog har de også, der Rørosbanen kjører på skinner igjennom bygda som ligger 565 moh. Selvom du ikke er fra bygda, vil du finne herlige turmål både sommer, høst og vinter. Prøv da vel:-)Sykling er også fint i Alvdal, les mer her

På Sandli kan man bo for å oppleve fjellet i området Alvdal pluss litt til, som Snøhetta
To topper, to dager #turjenter

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.