Golsfjellet har ikke de høyeste toppene, men det er ikke vanskelig å finne topp turer. Høyeste topp i fjellområdet i Gol er forresten Nystølvarden, toppen med en av de fineste utsiktene i hele Sør Norge. Fra varden ser vi hele veien til Gaustatoppen, Rondane, Jotunheimen og høyere fjell i Hallingdal enn varden selv på 1296 moh. Ikke så rart at selveste Fridtjof Nansen bygde hytta si i Nystølfjellet. Nå skal vi på en annen tur på Golsfjellet, vi skal på utsiktstur lengre vest på fjellet. Les videre og bli med på turen. Ørterhovda er første pust i bakken.

SAMSUNG CSC
På vei i nykjørte spor opp Ørterhovda
SAMSUNG CSC
Går du når himmelen våkner kan dette vente på Ørterhovda

På Ørterhovda åpner utsikten seg mot en rekke fjellområder med Jotunheimen i spissen. Vi skal på langtur og blikket peiler inn sånn ca. hvor vi skal gå mens vi nyter det å være på tur i de fineste sporene. Vi skigåere er skikkelig bortskjemte med nykjørte spor og sender preppemaskinkjørerene en god tanke. Terrenget ligger på ca. 1100 moh, et par ryper flakser opp, en ravn sirker foran oss, ellers er vi helt alene denne morgenen. I løypekrysset «Sinsenkrysset» møter vi et par andre som er tidlig på ski, sier hei og tar en slurk drikke. Krysset har et så vanskelig navn skrevet på seg at vi har gitt opp å lære det. Takk og pris for at noen smartinger har gitt det et ekstra navn, som vi i tillegg kjenner som et artskillig mer trafikert kryss fra et annet sted i mer sentrale strøk.

SAMSUNG CSC
«Sinsenkrysset» travelt i vinterferien
SAMSUNG CSC
Ved «Sinsenkrysset» er det løyper fra alle retninger

Så venter Vesle Auenhaugen ved foten av Auenhaugen. Skogshorn, 1728 moh, viser vei der fremme, vi skal nesten dit. Ikke helt da, målet er Nøreli. Setervollen der er nemlig det fineste og mest fotogene stedene på denne turen. Så bli med oss videre……

Vi sklir igjennom et idyllisk fjellterreng hvor skisporene tar oss inn i dyrene sin verden. Her har morgenen vært et eldorado for harer, orrfugl og kanskje noen ryper. Reven har også satt sine spor. Vi møter dem ikke denne gangen, men skjønner at de lurer et sted.

SAMSUNG CSC
I dyrenes verden mellom Golsfjellet og Nøreli

Så var vi der etter ca. 12 km. På Nøreli, setervollen som vi har syklet forbi flere ganger i sommer. Utsikten til Skogshorn er så fin, dette er stedet for en rast enten vi kommer på ski eller sykkel. Sykkelturen «Tisleifjorden rundt» passerer også her, den gleder vi oss til å ta igjen om noen korte månder.

SAMSUNG CSC
Det glitrer i snøen på Nøreli med utsikten til Skogshorn
SAMSUNG CSC
Vi kårer denne til «Drømmesetra»

Vi snur og staker oss i lett terreng et par km. tilbake samme løype som vi kom fra. Ved skiltet Lausjø, tar vi mot høyre og går i småkupert terreng forbi Lausjø og igjennom Hjartingstølane. Det er stølsidyll selvom hytter og støler ligger forlatt rundt oss, også noen av dem merket av tidens tann.

SAMSUNG CSC
Det går utfor bakkene ved Hjartingstølane

Føret er raskt, løypene fine og snart er vi på vei opp igjen på «vidda» på Golsfjellet. Kneika opp til Syno venter, så et stopp på Jondalstugu. Det er vinterferie og hytta er åpen med både vaffel, solo og sjokolade. «I love varmestugu» står det på en av de mange tegningen på veggen der inne i varmen. Så fint med hyttene som holder åpent for turfolket.

SAMSUNG CSC
Kos ute og inne ved Jondalstugu
SAMSUNG CSC
Bållukta siver ut fra pipa på Grillhytta ved Veslefjell

Løypene går på kryss og tvers på fjellet, det er så mange runder å velge i. Vi tar første mulighet tilbake til «Sinsenkrysset», så over Veslefjell, forbi Grillhytta, tar en titt i alle retninger og en ny pust i bakken med påfyll av blåbærsaft fra sekken. Nå gjenstår herlige utforbakker. Vi snakker om hvor fin denne turen er. Det er utsikt, stølsområder, glitrende snø, variert terreng, glade folk på ski. Joda, denne runden kårer vi raskt til en av Golsfjellets beste, før vi hiver oss i de siste bakken retning Bjødnalie og Bualie. I et års tid har vi brukt Golsfjellet som vårt fripardis. Stadig finner vi nye opplevelser, nye runder på skitur på Golsfjellet, som denne.

Fakta skitur på Golsfjellet:

  • Lengde: 35 km.
  • Terreng lettgått og småkupert
  • Moh 910 – 1126
  • Innerast på Jondalstugu med servering, Grillhytta for bålkos
  • Fineste utsiktpunkt Ørterhovda, «Sinsenkrysset» og Nøreli

God tur på skitur på Golsfjellet.

SAMSUNG CSC
Prepareringsmaskina jobber iherdig for oss
SAMSUNG CSC
Fornøyd på den fine runden som går bortom Nøreli

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.