Ett år – ei  bok. Denne uka er det ett år siden jeg sendte avgårde en e-post hvor det sto. » OK – nå er manuset klart for trykk».  Ukene i forkant hadde jeg brukt det jeg hadde av ledige kvelder og helger til å lese korrektur, jobbe med bilder, sjekket kart, sjekke kart igjen, så tekstene en gang til, så enda en gang. Helgene på hytta hadde vært brukt, i tillegg til skiturer, foran mac´n. På bordet sto det skåler med smågodt, en kaffemaskin gikk nesten varm i å lage latte. Starten på vinteren i fjor blir husket som den med manus og det å nærme seg målet. Målet var å gi ut ei bok, min aller første, etter at jeg var så inspirert av å sykle i det som jeg mener er landets fineste sammenhengende sykkelområde. Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer Golsfjellet og Valdres skulle bli ei fin og inspirerende turbok!

For en bokreise dette året har vært

Etter at manuset var levert til de som hadde fått jobben med å designe og trykke boka, var det juleferie. Rett på nyåret kom prøveboka, hvor du får det aller siste sjansen til å gjøre endringer. Men ikke mange endringer da, i hvertfall ikke hvis du skal holde budsjettet ditt. Igjen kom mac´n frem, det samme smågodtskåla. Det så bra ut, nå var det bare å si OK nok en gang og vente på at 1. opplag  med 1200 ex. skulle finne veien til meg. 

Utgivelsen

 Da februar kom var boka her, akkurat som jeg hadde sett den for meg da jeg håndtegnet en dummy. Jeg skulle lage boka som skulle ha det formatet jeg synes var det fineste, selvom jeg hørte det var ukurant og dyrere enn normalen. Papiret var nøysommelig valgt, det samme var bilder. Boka skulle favne bredt, den skulle inspirere til uteliv, skulle gi turglede til mange. Ville jeg lykkes med det? Etter å ha fått boka registrert på den norske bokbasen, fått avtale om lagerplass på Sentraldistribusjonen og avtale om distribusjon var den klar for leserne. Det var gjort avtaler med reiselivsbedrifter og øvrig næringsliv, i det fjell -og turområdet som skildres, som ville ta inn boka. Allerede ved utgivelsen var det mange på laget som ville være med å sette sykkelgleden ytterligere på kartet ved å selge boka.

Salgsstedene og responsen

For en respons jeg fikk. Snart var ca. 30 steder i Valdres og på Golsfjellet blant salgsstedene. Næringslivet bidro, kommuner bidro, det var mange som tok inn boka. Mange som ropte hurra og så at Mjølkevegen med avstikkere ville sette Golsfjellet og Valdres med syklingen ytterligere på turkartet. Så kom nettbokhandlerne på banen, det samme gjorde en del bokhandlere. Så stas det er å komme inn på Tanum på Karl Johan hvor de sier » det er ikke ofte vi selger så mye av en bok som er ganske lokal». Det samme hos bokhandlere på Fagernes og Gol, hvor boka er en bestselger. Allerede til påske var første opplag utsolgt, ved midtsommer var andre opplag utsolgt. Når julehandelen er avsluttet for denne gang går det på stumpene løs på tredje opplaget. Hvilke lykke for en som har gjort noe for aller første gang!

Forfatter, markedssjef, selger og foredragsholder:

Når du gir ut ei bok selv, må du gjøre hele jobben selv! Skal jeg gi et råd til en som vil gjøre det samme, er det at antagelig er det mindre enn halve jobben som er gjort når boka er utgitt. Du må ikke hvile på dine lauvbær, da begynner bare neste etappe. Etter utgivelsen venter salgsjobben med jobbing mot presse -og media for omtaler, aktivitet på sosiale medier og kontakt med salgsstedene. I min «ett år – ei bok» har jeg fått brukt hele registret av salgsglede, kreativitet, relasjonsbygging, entusiasme. Ivrig har vært stikkordet for meg og når det er helt naturlig å være ivrig funker det bra. Det har vært gode omtaler i media, via sosiale medier, det har vært nye venner, boksigneringer, bokforedrag. Hvilken reise dette året har vært for meg med boka Mjølkevegen med avstikkere.

I hylla hos Tanum på Karl Johans gate i Oslo

Gode ord

Go´ordene har vært mange, det har varmet og gledet. Det har strømmet på med ros og entusiasme. I dag lå denne kommentaren fra Ingrid på bloggen min: » Superfin bok med nydelige bilder og mange gode turforslag. Morsom å lese for alle som er interessert i vårt flotte land og natur, uavhengig av om man skal på sykkeltur eller ikke. Kjøpte som julegave også jeg’»

Ei bok – flere år

Etter at julegavehandlingen er over og mange også skal pakke opp denne boka på julaften, senker julefreden seg og året ebber ut. Boka skal leve videre, trykkes i flere eksemplarer. Den skal gi turglede og inspirere også i årene som kommer. 

Takk til alle dere som har heiet på boka, fortsatt heier på boka, selger den, kjøper den. Dere inspirerer meg til å forlenge historien og aktivitetene rundt Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer Golsfjellet og Valdres

Mjølkevegen med avstikkere på ønskelista til jul
About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.