«Vi gir av oss selv for at du skal skjønne hvorfor dette er den beste plassen å leve, for mennesker og naturens mangfold». Det er det vi har lest på nettsiden til Norway Nature. Dessuten har ryktene nådd oss, skal du ha den beste opplevelsen av havørn noensinne ta turen til ørnemannen i Flatanger. Med andre ord forventningene var skyhøye når vi nærmet oss kommunen på trøndelagskysten med drøye 1000 innbyggere. Selv en elg som forsøkte å gjøre morgenen litt mer dramatisk enn ønskelig stoppet opp i respekt for at det var andre opplevelser enn et møte med elg gjengen i denne bilen hadde på agendaen. Vi drømte om å oppleve og få nærkontakt med havørna i Flatanger i all sin prakt.

Havørna i Flatanger

Flatanger

En SPAR butikk, sjøhus, måker og ganske godt vær. Det var det som møtte oss i Flatanger. Så kom ørnemannen, Ole Martin Dahle. Lun, vennlig, han skulle vise seg å være like genuin som de største fuglene vi skulle møte. Gjengen vår fikk på seg bekledning, som egnet seg for turen i båten av metall og med plass til 7. I det båten ble inntatt kom også de som skulle følge oss på denne 3 timers turen, måkene. Det var ikke vanskelig å forstå at verten var måkenes beste venn, det var feststemning i det vi la fra brygga.

Ørnemannen i Flatanger, Ole Martin Dahle i sitt rike
Ørnemannen, en søring og en flokk trøndere og en haug med måker på vei til havørna

Fuglelivet med havørn, måker, tjuvjo, tårnfalk og mange flere

Det var rått, eller sykt bra, som de yngste i båten ropte! Snart dukker Miguel opp, den 32 år gamle ringmerkede ørnen, som kom Erlend Elias, så kom det en ungørn, så en til. Det var ikke bare måkene som gjenkjente lyden av båten og synet av ørnemannen. Flere av de 25 parene med havørn, som holder til i området, var både sultne og nysgjerrige denne dagen. De hadde teften av mat og mat fikk de, havørna i Flatanger. Ole Martin kastet fisk på sjøen, ikke lenge etter stupte den mektige fuglen elegant ned mot vannflaten. Ikke lenge etter satt fisken godt i klørne og kanskje ble den mat til ørenungene i reiret. Måkene nøyde seg med pellets og en god dose nærkontakt for å få i seg maten.

En fisk i klørne, elegant og kjappt
Det må være godt å være måke i Flatanger

Tjuvjo

Dette var også dagen for bli kjent med en helt ny fugl, tjuvjo. «De er raske og kommer fort», sa Ole Martin. Plutselig var de der blant måker og ørn, et par tjuvjo. Svarte og grå i fjæra, selvsagt kom det monogame paret sammen. Tjuvjo er en langdistanse trekkfugl. Den flyr langs kysten både av Sør-Afrika og Sør-Amerika. I Norge holder de til fra Møre og Romsdal og nordover. Antallet i Norge går visstnok nedover, men paret i Flatanger kommer tilbake hvert år. Man slutter aldri å la seg fasinere av fuglelivet.

Tjuvjo på mattokt i skjærgården

Naturen

Kystnaturen inspirere og fasinerer. Vi, som kun skal nyte friluftslivet, kan bare tenke oss hvordan folk har slitt på havet i all tid. Verten bød på historier om hendelser han kan huske fra han var smågutt. Vi ser gårdene som dukker opp på øyene, fraflyttede hus, som nå er der for sommergjesten, sjøbuer merket av tidens tann. Fjellene som kjemper en kamp mot å bli arena for vindmøller. Visst forstår vi at de som har vokst opp her, og har dette som sine fjell, helst vil ivareta de som de er til videre generasjoner. Trøndelag, der det ligger mellom fjellene på Møre og Helgeland, står støtt og byr på ekte naturopplevelser.Det er dessuten fint å være litt utenfor allfarvei, som vi følte vi var. Fraværet av internasjonale gjester merkes godt hos Ole Martin, som håper de snart er tilbake for opplevelser, som gir både smil og gåsehud.

Sjøbuer, noen merket av tidens tann
Ørna i ett med naturen
Også fuglene som sverger til fuglekassa blir ivaretatt hos ørnemannen

Vi gir av oss selv

Visst skjønner vi, etter noen timer på havet med Ole Martin, at dette er et godt sted å være for folk og dyr i samspillet i naturen. Det oste av trivsel fra de alle, både de med og uten fjær. Vi som er så glad i Norge, blir både stolte og glade at man byr på seg selv som de gjør og gir oss unike øyeblikk. Neste gang blir vi lengre, kanskje bor vi i Gjestehuset, kanskje får vi se ørna i soloppgangen eller solnedgangen, eller i vinterlyset. Kanskje får vi gått i skogen eller i fjellene og sett om de landfaste dyrene også titter frem. En opplevelse rikere sier vi på gjensyn og takker for at vi fikk være med inn i riket til havørna i Flatanger.

I over 20 år har fotografer og andre fått nærkontakt med fuglelivet og kommet hjem med bilder på minnebrikken
2,5 meter elegant vingespenn

Fakta

  • Flatanger kommune i Trøndelag med drøye 1100 innbyggere og like mange holmer og skjær
  • Kommunesentret Lauvsnes ligger ca. 180 km biltur fra Værnes Lufthavn, retning Steinkjer og Namsos
  • Norway Nature inviterer fotografer og andre turister og reisene ut i havørnas rike
  • Flere overnattingsmuligheter
  • Her opplever man et rikt fugleliv i flott natur
  • Egner seg også som familietur
  • Kombiner gjerne med andre opplevelser i Trøndelag, som å sykle Den Gylne Omvei eller ta turen enda lengre sørover til Fosen og Stokkøya. Se Visit Trøndelag for mer inspirasjon
  • Et godt tips for norgesferien

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.