Nasjonal turistveg Andøya. Den har stått på «bucket lista» lenge der den ligger mellom sine mer kjente naboer, Lofoten i sør og Senja i nord. Risøyhavn, hvor Hurtigruta har anløp, er lagt bak oss. Der serverte Skomakerstua smørbrød med egg og bacon, mens vi utålmodige ventet på eventyret Andøya. Så dro vi avgårde i leiebilen som ble kvittert ut på Evenes.

Det er frodig, det er høye fjell, det er dramatisk natur der fjellene rager høyt mens bølgene slår inn fra havet. Nasjonal turistveg Andøya ligger akkurat der, mellom havet og fjellene og er 58 km. frem til endestasjonen Andenes. Vi passerer Bjørnskinn, senker farten til type «sightseeingfart» og er klare for å ta i mot det som Andøya byr på.

Marmelkroken

Marmelkroken er første stopp langs veien, medlemsbedriften i gårdsturismenettverket Hanen, som ligger ytterst ved storhavet. Vertinna Lisbeth står på tunet. Hjerterom og gjestfrihet lover Marmelkroken. Det er ingen grunn til å betvile det med entusiasmen som lyser av Lisbeth. Det står sykler parkert utenfor og når dette trivelige steder ligger langs Nasjonal sykkelrute nr. 1 skulle det bare mangle om ikke syklistene både bor og spiser her. Den fine gapahuken i fjæra er et perfekt sted å tilbringe sommerkveldene i solnedgang. Dessuten er kortreist ishavsrøye og andre godsaker på menyen fristende måltider langs Nasjonal turistveg Andøya.

Marmelkroken har gapahuk, blomstereng og storhavet rett inn.
Syklistene har flate og rolige veier på Andøya.

Nøss

Nøss er galleri, 30 fastboende, noen sauer og et busstopp. Når havørn i tillegg sitter i fjæra, strendene er kritthvite med blomstrende strandnellik, blir det ikke mer idyllisk enn dette. Det er perfekt å ha base for dagene på Andøya akkurat her. Huset med de høye glassvinduene bak låven på Atelier Nøss, dukket opp på nettet når turen ble planlagt. Nøss tok i mot oss med sol, knall rosa geitrams langs innkjørselen, en hare som hoppet ned av trappa. Når man kommer fra sentrale strøk med rundkjøringer, lyskryss og blokkleilighet i by´n, er det å få en stillhet som denne vakkert. Et busstopp, som er bardunert innvendig, ser ut som den har gitt ly for vær og vind langs Nasjonal turistveg Andøya i lang tid. Solnedgangen i fjæra tilbringes med tre av bygdas sauer. Et par havørn kretser forbi, mens en sykkelturist ser etter et sted å sette opp teltet for natta. Det er Andøya!

Nøss, 30 fastboende mellom fjæra og fjellene.
Bussholdeplassen står fjellstøtt på Nøss.
Det er kveld og solnedgangen speiler seg i vinduet på Nøss.
Atelier Nøss er et hyggelig stopp langs veien.
Atelier Nøss med huset bak som kan leies for oss som besøker Nøss.

Ørn, lundefuglene og hval

Havørnsafari får en helt ny dimensjon på Andøya! Her er det bare å titte utover havet fra bilvinduet der du kjører langs veien. Du har kameraet i fanget og er så heldig at det ikke er du som er sjåfør akkurat da. Det er da det skjer, havørna sirkler over havet, styrter ned mot vannflata og fisker dagens måltid. Det er et magiske øyeblikk i rå natur! Andøya huser også den fine lundefuglen, titusenvis av dem er på og rundt fuglefjellet på Bleikøya. Fugleelskere synes ikke det er god match med ørn og lundefugler. Havørna kretser over Bleikfjellet og spiser 2 -3 lundefugler hver dag! Det forteller mannskapet på fiskeskøyta Laura, som tar oss ut til fuglene med det fargerike nebbet. Selvom hundrevis av dem svømmer rundt oss er det blikk stille, ikke en lyd kommer fra de fine fuglene Det er helt rolig der ute på havet utenfor landsbyen Bleik, bortsett fra måkeskrik som skjærer gjennom stillheten. Lundefuglene flyr ut fra fjellet og dukker etter småfisk, som blir mat til fugleungene som er igjen i hulrommet sitt i fjellet. Andøya byr også på turer ut for å se på hval med båter ut fra Andenes.

Andøya, hvor man kan sitte i bil og knipse et bilde av en havørn på fisketur. Det er havørnsafarien sin det!
Rasmus og Martin er glad i lundefuglene og viser de stolt frem fra båten Laura.
Å være meteren unna den fine lundefuglen ved Bleikfjellet.

Bleik med Bleikstranda og Måtinden

Bleikstranda er blant de aller lengste strendene i landet. Bobilene står på rekke og rad på campingplassen. Bleikstranda er akkurat så fin som ryktene sier. Perfekt for å jogge, gå og ta et bad om du ikke er redd for en frisk dukkert. I Jokerbutikken serveres det vafler og annet godt fra kafédisken. Det er her vi treffer folka, de som bor i Bleik og turister som prater på ulike språk. Et par syklister har hatt ei regnskur på sin vei og kommer inn og varmer seg på en kaffe. Fiskeværet Bleik er idyll og er et sted det også er fint å ha som base når man besøker Andøya. Måtinden er toppturen å få med seg med de tre alternative stiene for å nå toppen. Oppe er utsikten i alle retninger belønningen. Se ned på bukta med den hvite sandstranda, Høyvika, som du kan gå sti til i lavere høyde. Måtinden kan ikke skryte av å være høyest med sine 408 moh. Den kan derimot skryte av en utsikt, som er det høyeste fjelltopp verdig.

Bleikstranda er lang og hvit
Til topps på Måtinden.
Høyvika sett fra toppen på Måtinden.

Spaceship Aurora

Andøya er ledende i landet på romforskning. Da er det på sin plass å, akkurat her, by på læring og opplevelser knyttet til verdensrommet. Opplevelsessenteret Spaceship Aurora gjør akkurat det. Her er det bare å ta til seg av kunnskap og mestring. Tren som en astronaut i klatreveggen, lær om nordlyset og reis med de virtuelle romskipet Spaceship Aurora. Vertskapet med Anneline, Anne-Mari og Runa tar i mot deg på opplevelsessenteret. Er du så heldig at en rakett skal skytes opp da du er her, får du den opplevelsen på nært hold også.

Spaceship Aurora byr på opplevelser og læring av det som skjer i verdensrommet

Nasjonal Turistveg Andøya

Nasjonal turistveg ender, eller starter, i Andøya sin hovedstad, Andenes. Må du på do underveis på den 58 km. lange turen, stopper du ved rasteplassen Bukkekjerka og tar turen inn på det som kanskje er landets mest spektakulære do. Her gjør du ditt nødvendige ærend i fullt innsyn eller du vrir på en bryter på veggen for privatliv, mens du gjør det man pleier å gjøre når man stikker inn på et toalett. Det er så fint å sitte på dosetet at besøket blir litt lengre enn nødvendig. For farende folk er det å «ramle innom» en do som dette definitivt det lille ekstra på en rasteplass. Kult! Så lakker det mot kveld på Nasjonal turistveg Andøya. Vi er på Kleivodden. En bobil har parkert, noen markblomster klamrer seg fast i vinden som kommer fra havet. Det er solnedgang. Det er vakkert!

Makan til kult toalett med flott utsikt skal man lete etter en stund
Kleivodden rasteplass, her er det vakkert å ta seg ei pause på ferden for folk som ferdes langs veien.

På Andøya er vi tett på naturen, tett på fuglelivet og annet dyreliv. Det er god plass, det er magiske øyeblikk, det er aktive dager. På Andøya er det godt å være!

Andøya verdt å gjøre:

 • Ta sykkelen eller bilen langs Nasjonal Turistveg Andøya, 58 km med høyde 0 til 66 moh.
 • Rasteplassen Bukkekjerka har det kuleste toalettet
 • Se etter ørna som kretser mellom fjell og hav
 • Puffin Safari tar deg til lundefuglene ved Bleikøya
 • Marmelkroken for overnatting, opplevelser og god og kortreist mat
 • Atelier Nøss med bygda Nøss er verdt et stopp langs veien
 • Spaceship Aurora tar deg ut i verdensrommet
 • Nordmela har døgnåpen butikk
 • Toppturer i «Hikers paradise» som Vesterålen er. Måtinden er en av dem.
 • Hvalsafari fra Andenes
 • Ta turen til Bleikstranda og andre vakre hvite strender
 • Ikke legg deg før sola har gått ned i havet:)

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.