Sykling i fjellet

Etter at de siste sommere har blitt brukt til stort sett å sykle Mjølkevegen med avstikkere, og det mer enn en gang, var dette sommeren for å legge inn en ny variant av sykkelopplevelse. Med sykkelstativet på bilen og syklene lastet opp var det klart for Rondane, Alvdal og Dovrefjell på to hjul.

Rondane og Alvdal Vestfjell

Et fint utgangspunkt for både Rondane, og ikke fullt så kjente, men veldig fine Alvdal Vestfjell, er å kjøre bilen den nasjonale turistvegen fra Atna til Folldal. Denne veien vekk fra trailertrafikken på Rv 3, er befriende rolig med et atskillig lavere tempo. Her råder feriemodus blant de farende. Et utsiktspunkt langs veien er Sohlbergplassen, hvor maleren Harald Sohlberg hentet inspirasjonen til det berømte maleriet «Vinternatt i fjellene» eller «Vinternatt i Rondane«, som det også kalles. Etter å ha beskuet utsikt fra Sohlbergplassen, som de andre turistene langs vegen gjorde, gjaldt det å finne sykkelopplevelsen.

Sohlbergplassen hvor inspirasjonen til Vinternatt i Rondane ble hentet

Dørålseter og Grimsdalen

I Rondane var avstikkerne inn til Dørålseter og Grimsdalen til Grimsdalshytta syklingen som ventet. Først Dørålseter, turen skulle bli litt mer spennende enn planlagt. I en utforbakke bykset en kjempepelg ut i veien omtrent 5 korte meter foran oss syklister! Man har liksom tenkt at man kan kræsje med en elg med bil, men med sykkel? Jo, nå vet vi at det kan skje raskt og sikkert brutalt om man ikke klarer å komme seg unna. Vi kom oss unna, og hadde elgen med de mange taggene på hornet som turfølge på betryggende avstand et stykke videre langs veien.

Elgen ble nesten ulykke, så følgesvenn et stykke av turen, se venstre i bildet

Det er en fin frem og tilbaketur fra den nasjonale turistvegen på grusveien inn til Dørålseter. Mosekledd terreng med pen stigning mot stadig finere og nærmere utsikt til topper i Rondane. Ved Dørålseter, nedre og øvre, er det slutt på veien og vendepunktet for denne etappen. Vår neste avstikker går inn Norges eldste seterdal, den vakre Grimsdalen. Målet var to mil inn dalen, som ligger mellom Folldal og Dovre og også mellom Rondane og Dovre nasjonalparker. Strekningen er også en del av den fine rundturen på sykkel, Tour de Dovre. Grimsdalen er en vakkert seterdal, så neste gang legger vi inn mer tid så vi kan ta hele runden på knappe 130 km, som er en anbefalt 2 dagers tur.

Utsikt til topper i Rondane fra Dørålseter
Sykling i fjellet her i Rondane

Alvdal Vestfjell og Tron

En annen fin frem og tilbaketur er å ta turen inn i Alvdals Vestfjell. Her er du neste garantert alene der du tråkker på fjellveien inn til Flatsetra med panoramautsikt til Sølnkletten hele veien. Her innbyr også mosekledde stier til stisykling. I Alvdal er også landets nest høyeste bilvei, veien til fjelltoppen Tron, 1665 moh. Prøv den på sykkel, det er også et eget sykkelritt opp Tronfjellveien, bakkerittet Solan Gundersens styrkeprøve. Kanskje noe å sett på «to do listen»?

Dovrefjell

Dovrefjell er og blir en fjellfavoritt. Det enten man skal på tur med fotovenner for å se etter moskus og fjellrev eller ta en topptur til de høyeste 2000 meter toppene utenfor Jotunheimen. Denne gangen var det sykling Hjerkinn – Snøheim som var planlagt. Snøheimveien er åpen for sykling en begrenset periode hver sommer, i sommer 31. mai til 15. juli og vi rakk den akkurat. Det føles mektig å tråkke mot Snøhetta der fremme og samtidig være spente på om det er en moskus eller flere i veikanten. Denne turen blir også en frem og tilbake tur og gjerne med en avstikker. Som å ta av opp til det flotte Viewpoint Snøhetta, for både ekstra høydemeter, utsikt og møte på turister fra alle verdens kanter, som parkerer både bobil og bil og går stien opp. Du får også kjent på pulsen din med å kline til opp stien!

Rett frem retning Snøhetta
Snøheimveien stopper ved Snøheim. Herfra er det stein på stein og sti for gående
Viewpoint Snøhetta

Mjølkevegen med avstikkere

Etter å ha overnattet på unike Røisheim skysstasjon i Lom ved Sognefjellsveien, gikk turen over Valdresflye til de mer vante sykkelrundene. Dagen var strålende og en dag for å sykle tur 13 i boka Mjølkevegen med avstikkere, turen fra Bygdin til Haugseter langs Jotunheimvegen. Det er et vakkert lite stykke Norge på denne strekningen, der man møter flere kuer langs vegen enn andre som ferdes «gatelangs». På Haugseter ventet både rømmegrøt og en prat med andre syklister. Av de 15 turene i Mjølkevegen med avstikkere er det 12 rundturer og 3 frem og tilbaketurer, hvorav denne er den ene. Turen er letttråkket, enkel og rett og slett en fin tur.

Tur 13 i Mjølkevegen med avstikkere langs Jotunheimvegen

Tisleifjorden rundt, tur 5 i boka, var siste tråkk på denne miniferien. Været var strålende, dagen innbød til en kveldstur. Det litt for å ha syklet i tre fylker, Oppland, Hedmark og Buskerud, på tre dager og mest fordi det er fint å benytte de lange og lyse sommerdagene til mest mulig uteliv. Under kveldens stjernehimmel var konklusjonen, som ofte før, for et turland vi har! Det er ikke vanskelig å finne sykkelturer i fjellet som får terningkast 6. Full pott på terningen som det beste sammenhengende sykkel området med rundturer, det er der turene i Mjølkevegen med avstikkere er. Derfor ble det også boka mi, som gir inspirasjon til sykling for mange, til akkurat her.

Fakta turvarianten med sykling i tre fjellfylker:

  • Rondane med avstikkere til Dørålseter og Grimsdalshytta
  • Tour de Dovre – ca. 130 km fin rundtur
  • Alvdal med Alvdal Vestfjell og Tronfjell, landets nest høyeste fjellvei
  • Dovrefjell med Snøheimvegen inkl. Viewpoint Snøhetta -35 km
  • Jotunheimvegen og tur 13 i Mjølkevegen med avstikkere – 25 km
  • Tisleifjorden rundt – tur 5 i Mjølkevegen med avstikkere
  • Noen overnattingssteder langs vegen, Sandli i Alvdal, Hjerkinn Fjellstue, Røisheim og overnattingsstedene langs Mjølkevegen
  • Alle turer på fjellvei egner seg for sykkeltralle. Telt, hengekøye eller natta under åpen himmel er også et bra alternativ for sommernatta.
En god bo -og matopplevelse, det er Røisheim langs Sognefjellsveien
Mjølkevegen med avstikkere – 15 turer Golsfjellet og Valdres

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.