Dyrene langs Mjølkevegen, » Oj, se det orange lille nøste i lyngen, den må være helt nyklekket». Vi befinner oss en tidlig morgen på sykkelen, på en strekning av Mjølkevegen. Vi er i en utforbakke, det er så vidt vi rekker å se de to voksne utgavene av traner, som spaserer på elegante lange bein i myra. Vi trår av sykkelen for å se på de fine fuglene som kommer fra Spania eller kanskje Frankrike ca. 1 mai hver år for å hekke. Det er da vi ser den, den lille som stikker opp fra lyngen, kanskje ute på sin aller første ferd. Kvelden før ble vi overrasket av to små reveunger som lekte i veikanten. Det er det å komme seg ut om morgenen eller å ta turen ut når man egentlig tenker at det er sengetid. Men, når det er midtsommernetter og fest i naturen er det vel ingen grunn til å legge seg.

Reveungen ute og leker med broren sin på Mjølkevegen

Dyrene langs Mjølkevegen

Det er sauene og kuene som er de vante dyrene å treffe på sykkelopplevelsen Mjølkevegen. Man trenger ikke stå opp tidlig for å se de. De trasker av gårde, bjellene høres innimellom gjøken som galer. Det er det lille ekstra med disse dyra, det blir mer liv, herlig sommer, det lukter litt fjøs, det er fotomotiv i massevis. Så plutselig er de der da, harene som ingen vet hvor hopper, rypa, orrfuglen, spurvehauken. Som på forrige sykkeltur, hvor ei rype lå midt i veibanen. Hvorfor skjønte vi først når rypeungen, som ikke var flyvedyktig, tittet frem bak markblomstene. Spurvehauken kretset over den litt hjelpeløse rypa.  Det er vel ikke sikkert det gikk så bra!

Først kommer denne
Så kommer rypeungen
Ungrype langs Mjølkevegen
En spurvehauk som har lyst på rype kanskje

Mjølkevegen

Mjølkevegen er merket sykkelvei fra Vinstra til Golsfjellet. Ut og inn av denne finnes et imnponerende bra nett av fjellveier. Det gir muligheter for kortere og lengre runder. Mjølkevegen er en sykkelopplevelse som egner seg å dele opp i etapper eller finne baser som ligger sentralt for flere fine turer. Det finner du bla. utfra Storefjell på Golsfjellet og fra Gomobu ved Vaset. Begge disse er overnattingsbedrifter hvor det er godt å være syklist. Her kan du ta turer seint og tidlig, kanskje ligge på hjul med harene, høre gjøkens klokkeklare sang, treffe på tranene og raste i selskap med kuer og sau.

Harene er godt tilstede i fjellet
Denne er helt på hjemmebane langs Mjølkevegen
En doven morgen på Mjølkevegen

Langestølen Kolonial med sykkelkafé

Befinner du deg på Stølsvidda, på vei fra eller til Golsfjellet og Valdres, legg inn et stopp på Langestølen. Her finner du en genuin opplevelse i sommerNorge. Kolonialen har vært åpen i 51 år, rømmegrøten her skal du lete litt etter å finne makan til. Kanskje har det å gjøre med vertinna, med atmosfæren, med den røde safta på Ouzo flaska? Ta en tur og sjekk det ut, god sykkeltur!

Langestølen frister med rømmegrøt og vafler
Sykkelturister fra Nederland passerer Gauklia

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.